Paediatric

3 Jenis Pembelajaran Anak Anda yang Patut Diketahui

Setiap kanak-kanak mempunya learning style mereka tersendiri. It’s up to the parents to spot their learning style and provide the environment the way they prefer. Kenapa? Kami bagi contoh mudah. Kalau anda jenis yang belajar melalui visual, kalau cikgu anda tunjuk sekali je, anda terus dapat tangkap and faham. Betul tak? Dalam every class, visual learning adalah yang paling selalu berlaku. Kalau anda jenis visual tetapi cikgu lukis guna jari on the air tanpa whiteboard, tentunya anda tak akan dapat faham mcm mana huruf A tersebut.

Apakah kesan jika learning style tidak sama dengan apa yang di ajar? Selalunya, kanak-kanak akan menghadapi masalah untuk belajar, lambat faham ataupun apa yang di ajar doesn’t make sense.

Mungkin anda tertanya-tanya jika anak ada ketinggalan dalam kelas ataupun lambat belajar. Berkemungkinan learning style mereka doesn’t match dengan teaching style dari guru mereka.

Sama jugak bagi setiap kanak-kanak. Ada yang belajar ikut bunyi, ada yang belajar visually, ada juga yang belajar kinaesthetic/tactile learners. Macam mana nk mengenali jenis pembelajaran anak anda ni? Baca selanjutnya,

 

VISUAL

Kanak-kanak yang mempunya visual learning style selalunya memerlukan mereka melihat sendiri apa yang di ajar, perlu di lukis dan mereka belajar melalui pemerhatian. Visual teaching sytle adalah yang paling dominant di dalam kelas sekolah. Ciri-ciri visual learning adalah:

  • Mengingati visual sesuati
  • Mereka mesti melihat dengan mata sendiri (Kalau cakap kucing, kena tunjuk macam mana kucing tu. Kalau cakap kereta, kena tunjuk kereta tu macam mana)
  • Memerlukan pensel dan kertas
  • Doodling semasa mendengar
  • Selalu menulis atau mengambil nota semasa di beritahu dan menyukai “demo”

Nota : Memberi arahan supaya kanak-kanak membuat sesuatu tidak efektik. Anda perlu menunjukkan kepada mereka how to get it done first.

 

AUDITORY ATAU LANGUAGE

Kanak-kanak belajar dengan mendegar arahan dan bercakap semasa mereka belajar. Anak anda selalu bertanya bermacam-macam soalan dan bercakap-cakap semasa melukis?

  • Mengingati dengan mengulangi perkataan atau ayat
  • Perlu diperjelaskan dengan nyata
  • Struggle apabila berdepan dengan writing instruction
  • Bercakap dengan diri sendiri apabila belajar sesuai
  • Menyukai group learning daripada belajar bersendirian

Nota : Apabila anda bercakap dengan mereka, mereka mungkin seperti tidak memberi perhatian. Sebenarnya, skill mendengar mereka lagi tinggi daripada visual.

 

KINAESTHETIC/TACTILE/PERBUATAN

Kanak-kanak yang mempunyai pembelajaran melalui perbuatan memerlukan hands-on training dan terlibat degan setiap proses pembalajaran.

  • Ingin membuat atau meniru apa yang di ajar
  • Aktif bergerak semasa belajar
  • Selalu “bercakap” dengan tangan mereka
  • Suka menyentuh sesuatu apabila belajar
  • Mengingati sesuatu dengan mengingati siapa yang buat apa rather than siapa yang cakap apa.

Nota : Anak-anak anda mungkin di salah tafsir sebagai ADHD atau pun troublemaker. Ini kerana visual dan audio learning style tidak dapat menarik perhatian mereka.

 

ADA KE LEARNING STYLE YANG LAIN?

Ada. 3 learning style di atas adalah yang major sahaja. Ada juga yang berpendapat jenis pembelajaran seperti analytical dan logical. They see patterns and want to know how they relate to each other. Ciri2 nya adalah:

  • Suka mengetahui bagaimana sesuatu itu terjadi
  • Mampu untuk berfikir logik dari kecil
  • Bertanyakan banyak soalan untuk memahami bagaimana sesuatu itu terjadi
  • Menunjukkan ciri2 yang boleh menyelesaikan masalah Matematik
  • Quite good in strategy games. Clash of Clans? Mungkin bapak je minat yang ni 🙂

 

 

Anak anda bagaimana? Visual, audio atau actions? Tanggungjawab anda untuk mengetahui atau acknowledge learning style anak anda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *