Food, Nutrition

4 Tips Persediaan Solid Food Bayi Khas Untuk Mommy

Tibanya bayi mommy bersedia untuk solid food – 6 bulan atau menunjukkan dia sudah bersedia untuk solid food. Tibalah masanya untuk mommy prepare in advance seperti knowledge, perkakasaan (tools & food processor), mental dan juga persekitaran yang bersih.

KNOWLEDGE

Ilmu penyediaan makanan seperti makanana apa yang patut di berikan terlebih dahlu, makanan apa yang tidak patut di berikan (gula, garam, madu dsb), waktu feeding yang sesuai dan banyak lagi ilmu yang ada, mommy perlu tahu. Mommy perlu prepare diri mommy 2-3 bulan terlebih awal. Bukan nya bulan depan hendah di berikan solid food, baru nak cari tips-tips yang berguna. Jangan.

Image result for solid food do & donts

Baca dengan lebih lanjut:

PERKAKASAN (TOOLS & FOOD PROCESSOR)

Benda yang paling penting untuk mommy perlu ada adalah food processor (kalau nak mudah) dan food storage atau bekas penyimpanan makanan. Food processor ada banyak jenis dan harga di pasaran. Mommy perlu research in advance dahulu apa food processor yang terbaik.

 

Di post sebelum ini, Wajib atau Tidak Untuk Memiliki Food Processor, Afif sudah explain tentang ini.

Bekas penyimpanan makanan juga mempunyai berbagai design. Namum, personally, Afif lebih suka container yang mempunyai penutup sebab mudah untuk reheat atau defrost guna BEABA Babycook nanti. Bila kita reheat atau defrost, dengan adanya penutup, wap air atau steam tidak akan masuk ke dalam bekas makanan dan sekali gus tidak mengubah texture makanan yang telah siap.

 

MENTAL

Apa kaitan persediaan mental ni? Afif perasan, jarang atau tidak ada artikel menyentuh tentang persediaan mental ni. Persediana mental adalah dari segi mommy perlu niat, ikhlas dan berdoa kepada Allah yang supaya, journey solid food baby dan mommy yang menyediakan di permudah kan. Dari pengalaman Afif sendiri, Sofia agak picky eater. Bila picky eater, dia akan memilih dan menolak makanan tersebut. Kebiasaannya para mommy bangun awal pagi untuk menyediakan akan tetapi, anak pula tak nak makan. Refuse. Kalau sekali sekala tak apa. Kalau banyak kali?

Image result for picky eater

Akan terdetik juga perasaan mommy kenapa anak mommy compare to others, susah makan. Mommy akan resah. Ini adalah proses. Sebab tu Afif nak tekankan di sini supaya mommy banyakkan bersabar, tahan karenah anak dan berdoa supaya di permudahkan. Lengkapkan diri mommy dengan segala ilmu dan pengetahuan cara untuk handling picky eater. Kalau anak mommy makan semua, tolak kayu dan batu je, Alhamdulillah! Afif doakan supaya journey solid food baby mommy di permudahkan.

Fikir juga tentang first food apa yang nak di berikan. Buah apa yang mommy nak cuba berikan nanti. Macam mana schedule makanan. Nak follow 4 days wait rule? BACA DI SINI : Sebab Kenapa Ibu Digalakkan untuk Mengikuti 4 Days Wait Rule

PERSEKITARAN & KEBERSIHAN DI DAPUR

Ini adalah yang paling penting. Ramai para ibu bapa risau tengan kebersihan makanan yang di berikan kepada baby mereka. Tetapi, sedar atau tidak, pada umur 6 bulan, baby dah nampak apa pon, dia akan ambil masuk dalam mulut. Betul tak? So we have to ensure our surrounding is clean and tidy.

Image result for clean kitchen

Untuk perkakasan di dapur pula, pastikan tempat yang kita akan gunakan untuk menyediakan makanan itu bersih. Pisau, sudu, garfu, food processor, sinki dan lain-lain lagi adalah bersih dan tidak berminyak. Kalau perlu, bersihkan dahulu dapur sebelum menyentuh makanan bayi. Kita tak nak nanti kotoran yang ada di sekeliling meyebabkan penyediaan makanan anak kita tidak bersih.

Boleh cari Mr. Muscle ni pon okay. Hehe.

Akhir kata, ini adalah tips ringkas kepada mommy untuk prepare sebelum menjelang tiba solid food nanti. Preparing baby food should be fun and exciting. Jangan stress, jangan under pressure. Kalau orang cakap “Anak aku macam ni, anak kau kenapa tak makan?”. Abaikan.

Yang jaga anak kita, adalah kita. Bukan orang lain. So be strong and enjoy it.

Hopefully this entry membantu mommy untuk prepare physically dan mentally nanti! ūüôā

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *