Nutrition, Paediatric

5 Tips Membuat Makanan Bayi Homemade

Menunggu saat tibanya bayi kita makan solid foods adalah suatu pencapaian yang sangat besar bagi kedua-dua ibu dan bayi. Untuk bayi, ia adalah suatu milestone yang sgt besar. Untuk para ibu, tahniah dan syabas kerana berjaya menjaga bayi anda sehingga mereka mampu mencapai milestone ini.

Kami amat menekankan kepada para ibu supaya membuat makanan bayi anda di rumah atau dengan sendiri kerana kita mampu mengawal segala benda yang kita masukkan ke dalam makanan sewatu kita membuat nya. Kita tahu apa yang akan disuapkan kepada bayi kita.  Elakkan (kalau boleh) dari membeli on the shelf product yang berada di pasaran.

Berikut ada 5 tips bagi para ibu untuk membuat makanan bayi homemade.

 

1. Tidak perlu taraf Masterchef untuk mula membuat makanan bayi yang pertama

Betul. Anda tidak perlu berfikir panjang dan dalam untuk membuat makanan bayi anda yang pertama. Don’t make it complicated. Cuba dengan safe fruits seperti epal dan pear. Mungkin ada mahu mengikuti aturdan 4 Days Waiting Rule. Bayi anda akan melalui fasa yang mereka ingin mencuba segala jenis makanan dan mereka juga akan menolak makanan kalau tidak di sukai. Namun, kuatkan semangat mommies!

 

2. Steam, blend and serve!

Tidak perlu cari di kedai makanan bayi anda. Kalau nak buat apple puree? Anda boleh gunakan BEABA Babycook, potong, steam, blend dan siap. Hidangkan!

 

3. Simpan makanan menggunakan bekas yang kecil dan mudah untuk rehat

Anda boleh gunakan BEABA Stacked Clip Portion ataupun food tray freezer macam di bawah. Bagusnya bekas macam ni adalah ia memudahkan kita untuk reheat dan jadikan ia sebagai satu serving – sekali makan.

Related image

4. Jaga kepekatan makanan – jangan terlalu cair

Bayi anda mungkin susah untuk menerima makanan atau puree yang terlalu pekat. Anda boleh mencampurkan breast milk atau air semasa makanan di kisar. Bereksperimen dengan texture puree anda supaya mereka dapat merasai puree itu dengan betul. Jangan terlalu cair sampaikan hilang rasa pula.

 

5. Pastikan alatan yang digunakan bersih dan sudah di cuci

Termasuklah tangan anda. Sebelum menyediakan apa-apa makanan, pastikan tempat penyedian makanan anda seperti dapur dan segala perkakasan yang digunakan bersih, halal dan toyyiba.

 

Image result for no germs

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *