Babycook, Reviews

Bekas Makanan Bayi – BEABA Silicon Multi-portion VS BEABA Clip Portion

Ramai customer yang bertanyakan kepada saya, yang manakah yang lebih baik antara BEABA Silicon Multi-portion vs BEABA Clip Portion ni sedangkan dua-dua ni untuk tujuan yang sama. Oleh itu post ini untuk menerangkan dua items ni dengan mudah.

For those who are wondering yang mana satu Silicon Multiportion dan yang mana satu Clip Portion. Tengok gambar di bawah.

 

BEABA Stack Clip Portion

 

BEABA Multi-portion Silicon

 

So the purpose of these two products adalah untuk food storage.

BEABA CLIP PORTION

BEABA Clip portion in pula ada 2 sets.

Big and Small. Satu set ni ada 6pcs. Untuk big set, 6x200ml. Untuk small pula, 2x120ml dan 4x60ml.

Favorite clip container ni usually ramai yang dapatkan small. Sebab dia lagi sesuai untuk food storage dari yang big set.

Why?

Sebab makanan anak usually kita tak prepare banyak. For moms yang jenis prepare sikit2, nak pastikan makanan anak tu fresh, tak terlalu lama, mereka ini buat makanan (puree/bubur) every 2-3 days once. So tak perlu nak simpan banyak.

Macam Afif sendiri bila buat makanan, saya just dapatkan yang small set. Dan setiap bekas tu saya letak lebih kurang 2oz each.

So kalau guna yang big set, macam kurang la utilize. Betul?

Depends on you. Kalau you suka buat makanan in batches, like buat minggu sekali, the big set might be useful for you compare to small set. So sekali boleh buat simpan banyak.

Usage

Personally saya sendiri memang utilize BEABA Clip Portion ni. Clip portion ni dia BPA free, microwave boleh, freeze pon boleh juga. So tiada masalah. Kalau anda guna babycook, in case nak reheat puree atau bubur, letak sahaja clip portion ni dalam babycook, then reheat.

Nak reheat guna level 1 ye. Pastikan juga you tak tutup rapat penutup clip portion ni masa reheat. Takut-takut kemek pula bekas tu.

One good thing about clip portion ni adalah portability. Kalau you nak bawa makanan anak misalnya pergi taman atau mall, you reheat puree tu, then terus boleh take out then put inside the bag.

Macam saya selalu pergi Taman Layang-layang (selayang), so makan petang (puree) baby just reheat, then terus simpan dalam bag.

Sampai je dekat taman, terus boleh bagi makan. Mudah kan? So tak perlu risau dah pasal makanan anak.

Clip portion ni juga air-tight. So tak risau tentang makanan tumpah ke apa.

Nak letak puree boleh, nak letak snack pon boleh. Now my daughter dah xmakan puree. So kita letak fruits dalam tu masa travel. Boring2, dia cari la bekas dia ni ūüôā

BEABA MULTI-PORTION SILICON

Mempunyai tugas yang sama. Food container tetapi lebih fokus kepada frozen food atau material.

Basically once you made your puree, letak dalam bekas ni, then freeze kan dia.

Once dah frozen, then you nak ambil your food tu, senang je.

You boleh tekan at the back of the multi-portion untuk “pop” kan dia, then terus boleh guna.

One of the tips kalau susah nak keluarkan makanan frozen dalam multi-portion ni adalah lalukan air paip atau air panas dekat bahagian belakang tu, then cuba pop lagi sekali.

Usage

Cara guna dia simple. Puree yang dah siap, letak dalam multi-portion silicon ni, then freeze kan dia. Tutup guna cover tu.

Kalau nak guna, just pop it.

So kalau you nak reheat, you kena pop dan cari satu bekas lain untuk reheat.

Although you boleh reheat together dengan bekas ni, tapi tak kan lah you nak reheat semua makanan kan. So you mesti pop juga satu, then reheat.

Now problem dia adalah nak cari bekas asing pula untuk letak puree for reheat purpose.

Berbanding dengan BEABA Clip Portion, you boleh reheat terus je guna babycook.

Akan tetapi, kalau puree dari silicon portion ni, tak berapa sesuai.

End up, you still have to find separate container.

 

Summary

Get the BEABA Clip portion instead of BEABA Multi-portion silicon ūüôā

Oh no just joking. Depends on your situation actually. I slalu consult my customer when they want to opt for multi-portion silicon ni. After consult, 90% akan switch to clip portion. Most probably tak aware the limitation of the multi-portion tu.

Nevertheless, both product are good cuma cara guna itu mungkin berbeza.

So which one will you choose? Let us know in the comment section below!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *